Vlooien voorkomen

Het nut van vlooien voorkomen

Bijna iedereen met huisdieren heeft wel eens te maken gehad met vlooien. Dieren die niet of nauwelijks buiten komen zullen minder vaak besmet raken dan dieren die dagelijks buiten zijn en met andere dieren in contact komen.

Het is dus bijna onontkoombaar dat zo nu en dan een vlo gevonden wordt. Een enkele vlo kan echter in no time in een ware plaag ontaarden.

Indien u actief aan vlooienpreventie doet, is de kans klein dat er een echte vlooienplaag ontstaat. Mocht uw hond of kat toch af en toe besmet raken, wat dus nooit voor 100% is uit te sluiten, dan is de kans op een grootse uitbraak aanzienlijk kleiner.

De meeste vlooien en vlooienplagen komen voor in de nazomer en herfst. Vlooienbesmetting kan echter ook in de andere seizoenen plaatsvinden, dus is vlooienpreventie gedurende het hele jaar aan te raden.

Wat u doet met vlooienpreventie is de omstandigheden voor de beestjes en hun voortplantingscyclus minder aantrekkelijk maken.

In plaats van wachten met de deur wagenwijd open tot de volgende besmetting, bent u nu bewust bezig met voorkomen en in de kiem smoren.

vlooienpreventie in huis
Bron: Beaphar

17 Tips om vlooien te voorkomen:

 1. Houdt uw huis goed schoon. Vlooienlarven leven van klein afval en huidschilfers. Regelmatig grondig stofzuigen dus. De lievelingsplek(ken) van uw huisdier altijd extra goed stofzuigen.

 2. Was de favoriete plekken van uw huisdier (kussens / dekens / manden) regelmatig op zo hoog mogelijke temperatuur (minimaal 50 graden) in de wasmachine. Is wassen moeilijk, hang ze dan na het uitslaan een nachtje buiten als het koud is of in de zon in de zomer.

 3. Schud de manden of dekens regelmatig uit, het liefst een paar keer per week. Schudt altijd buiten uit, zodat eventuele vlooien en eitjes niet binnen vallen!

 4. Wees bewust dat met het verplaatsen van manden of dekens eitjes verspreid kunnen worden. Vouw even de deken als u naar buiten loopt om deze uit te schudden en hou de mand rechtop.

 5. Plaats de mand of het kleed van uw huisdier niet op het tapijt of een kleed. Eventuele vlooien kunnen dan gemakkelijk verdwijnen in het kleed, wat voor hun een ideaal verstopplekje is.

 6. Kam uw huisdier regelmatig om hem op vlooien te controleren. Doe dit vooral ook als u ergens op bezoek bent geweest waar wellicht vlooien zijn.

 7. Gebruik minimaal eens per drie maanden een spray voor de omgeving. Zo voorkomt u dat eitjes en larven tot volwassen vlooien groeien. Preventief is een biologische variant ook prima.

 8. Heeft u meerdere huisdieren of komt uw huisdier vaak buiten, dien dan preventief eens per 4 tot 6 weken vlooiendruppels toe. Ook als uw dier regelmatig bij andere dieren op bezoek gaat of met een uitlaatdienst meegaat.

 9. Gaat uw dier mee in de auto? Stofzuig deze dan ook regelmatig en spray af en toe met omgevingsspray, sla een eventuele deken bij voorkeur dagelijks even uit (buiten de auto;)).

 10. Ligt uw huisdier regelmatig buiten op een stoel- of bankkussen, was of stofzuig deze dan ook af en toe. Behandel de plek ook preventief met omgevingsspray.

 11. Gooi altijd de stofzuigerzak weg voordat u op vakantie gaat.

 12. Behandel alle vertrekken in huis met omgevingsspray een week voordat u op vakantie gaat.

 13. Doe uw huisdier een vlooienband om.
  Het maakt het onaantrekkelijk voor vlooien om op uw dier te komen. Let wel: Een vlooienband werkt echter beperkt en soms alleen in de buurt van de nek. Er zijn ook biologische vlooienbanden verkrijgbaar.

 14. De volgende middeltjes werken vlooienwerend:
  Eucalyptusolie; inwrijven op de huid.
  Kruiden; kamille, lavendel, salie en korianderzaad, klein beetje in de mand strooien.

 15. Bespray uw huisdier af en toe / eens per week met een mix van water, een dopje appelazijn (biologisch) en wat druppels Neemolie. Even goed schudden voor gebruik en daarna inwrijven bij uw dier.

 16. Meng een beetje azijn door de (honden- / katten-) shampoo en was uw huisdier daarmee.

 17. Heeft u meerdere huisdieren en dus vaker last van vlooien, dan is laminaat of tegels te overwegen in huis in plaats van tapijt en / of kleden.

Toch vlooien in huis? Begin dan direct met vlooienbestrijding!