Vlooienbeten

Vlooienbeet bij mensen

vlooienbeten bij mens op been
Vlooienbeten bij mensen

Een enkele vlooienbeet is voor een mens soms nauwelijks voelbaar, maar van meerdere vlooienbeten heeft u zeker last. Echt pijn doet het niet, er kan wel een jeukerig gevoel ontstaan.

Heeft uw huisdier last van vlooien, dan kunnen de beestjes ook op u springen om te bijten. Na het bijten verlaten ze meestal vrij snel weer het lichaam. Ze zullen dus niet op of bij u blijven zitten.

Dit zijn overigens allemaal kattenvlooien; mensenvlooien komen in Nederland zelden voor. De vlooien waar zowel honden als katten last van hebben, zijn over het algemeen kattenvlooien. En deze kattenvlooien zijn er niet vies van om ook mensen te bijten.

Rood, jeukerig bultje

Zodra een vlo bijt, spuit hij wat speeksel naar binnen om te voorkomen dat het bloed gaat stollen en dat zijn zuigsnuit verstopt raakt. Het afweersysteem van het menselijk lichaam reageert hierop met de vorming van een rood, jeukerig bultje. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Bij de meeste mensen is er slechts sprake van een kortstondige jeuk.

Meerdere vlooienbeten

Vaak is het echter zo dat, zodra de vlo een prettig plekje heeft gevonden, hij meerdere keren in hetzelfde gebied bijt.

Meerdere vlooienbeten kunnen kleine wondjes, bultjes of jeukerige huidirritatie opleveren.
Deze symptomen zijn echter vrij onschuldig en verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf.

Vlooienbeten herkennen

Een vlooienbeet bij mensen is te herkennen aan klein rond, rood vlekje, met een bloedkleurig puntje of bultje in het midden.

Het moment van bijten kan soms aanvoelen als een pijnlijke beet (als door een mug gestoken).

Vlooien vertoeven bij mensen vaak op bedekte gebieden, zoals bij de broeksriem of aan de bovenkant van de sokken, waar ze prima beschut zitten. De onderbenen, enkels en voeten zijn ook gewilde plekjes voor deze kleine bloedzuigers.

Niet openkrabben

Weersta de jeuk, want dat zorgt in de meeste gevallen voor alleen maar meer jeuk. Het is belangrijk dat u de plekjes niet openkrabt. Hierdoor bestaat namelijk de kans dat de wondjes gaan ontsteken. In dat geval zal wellicht behandeling met antibioticum nodig zijn.

Is er sprake van pusvorming, verergeren de symptomen of vermoed u dat de wondjes ontstoken zijn?
Raadpleeg dan de huisarts.

Gebeten door vlooien in bed?

Als uw huisdier op uw bed slaapt, kunnen daar natuurlijk ook vlooien verblijven. Hun aanwezigheid is vaak te herkennen aan de kleine, zwarte vlooienuitwerpselen op de lakens.

Meestal zullen de vlooien het bed verlaten als het huisdier dit doet. Maar als uw huisdier bij u in bed slaapt, dan is de overstap voor de beestjes zo gemaakt. En al zit een vlo liever op een dier dan op een mens, de kans bestaat dat ze op u springen en u bijten.
Verschoon het bed en start met vlooienbestrijding, om het probleem aan te pakken en verergering te voorkomen.

Vlooienbeet of muggenbeet

Een vlooienbeet lijkt erg op een muggenbeet, zowel in uiterlijk als in gevoelssensatie (jeuk / pijn).
Hieronder een paar aanknopingspunten om de verschillende beten uit elkaar te houden:

  • Van vlooienbeten zitten er meestal meerdere bij elkaar, bij muggen niet speciaal.
  • Vlooienbeten zitten vaak op bedekte plekken van het lichaam, terwijl muggen juist op de onbedekte plekjes bijten.
  • Een vlooienbeet heeft een rood puntje in het midden van het bultje, een muggenbeet niet.
  • Heeft uw huisdier last van vlooien? Dan is dat een aardige indicatie dat er vlooien in huis zitten en dat u wellicht door een vlo gebeten bent.

Vlooienbeten behandelen

Behandeling is meestal niet nodig, tenzij u pijn heeft of het als erg hinderlijk ervaart. Heeft u veel vlooienbeten, last van hevige jeuk of irritatie, wellicht door een bepaalde overgevoeligheid, dan kunnen onderstaande middeltjes helpen en de jeuk wat verlichten.

  • Kook wat water, los wat zout erin op, met een washandje deppen op de jeukerige plek
  • Koud water met azijn, een watje erin drenken en wat deppen
  • Smeer een verzachtende lotion erop
  • Mentholgel of Levomentholcrème, erg geschikt door de verkoelende en daardoor jeukstillende werking. Niet geschikt voor kleine kinderen.
  • Corticosteroïd crème; werkt ontstekingsremmend en vermindert de jeuk en eventuele zwelling.

Vertrouwt u het niet, houden de klachten toch aan of verergeren deze, raadpleeg dan uw huisarts.

Vlooienbeet bij kind

vlooienbeten kind of baby

Doordat kleine kinderen veel op de grond spelen, of met hun huisdier, lopen ook zij natuurlijk kans te worden gebeten. Hou er rekening mee dat kinderen vaak wat gevoeliger zijn voor de beten van vlooien.
De overlast (jeuk, pijn) duurt in de meeste gevallen gelukkig niet lang en gaat vanzelf weer over.
Huis tuin en keuken tipje: Doe een stukje augurk op het plekje tegen de jeuk.

Overgevoeligheid voor vlooienbeten

Net als bij dieren kan bij mensen ook een allergische overgevoeligheid voor vlooienbeten ontstaan, veelal na meerdere keren te zijn gebeten.

Extreme jeuk, uitslag of eczeem, grote platte bulten en zelfs uitslag op andere delen van het lichaam kunnen voorkomen. Zo kan ook netelroos ontstaan als gevolg van vlooienbeten.

Andere symptomen die wijzen op een allergische reactie zijn misselijkheid, kortademigheid en opgezwollen lippen / gezicht.
Raadpleeg in deze gevallen direct uw huisarts.

In geval van overgevoeligheid is het zaak direct te starten met vlooienbestrijding, want iedere beet verergert de symptomen.

Bent u weer vlovrij? Lees dan onze aanbevelingen om een nieuwe vlooienplaag te voorkomen.