Vlooien bij uw kat

vlooien jeukende kat

Als uw kat naar buiten gaat, dan is de kans groot dat hij op enig moment last van vlooien krijgt. Binnenkatten kunnen ook last van vlooien krijgen, maar de kans op besmetting is veel kleiner.

Gelukkig is een vlooienbesmetting prima te behandelen, en met wat inzet ook goed te voorkomen.

Op deze pagina is allerlei nuttige informatie te vinden over vlooien bij uw kat. Volg eventueel de linkjes die geplaatst zijn om dieper op de verschillende onderwerpen in te gaan.

Vlooien en de overlast voor uw kat

Kunt u zich voorstellen hoe het is om steeds gestoken te worden, of dat er constant een kriebelend insectje over uw buik loopt? Bij het idee alleen al krijgen we er de kriebels van…

Dat is wat katten (en honden) ondergaan als ze vlooien hebben. Hinderlijke jeuk, een gevoel van onrust en soms ronduit pijnlijke plekken als gevolg van het bijten en jeuken. Katten kunnen vlooienallergie oplopen door de vlooienbeten en ook ligt een besmetting met lintworm op de loer.
Ook uzelf kunt er hinder van ondervinden; het is onhygiënisch en daarnaast kunt u ook gebeten worden door vlooien. Meer over vlooienbeten bij mensen >>

Vlooien herkennen bij uw kat

vlooienpoep kat
vlooienpoep

Jeuken / bijten
Zit uw kat steeds te jeuken of bijt hij af en toe plotseling als door een mug gestoken? Dat zijn sterke aanwijzingen dat uw diertje vlooien heeft.

Zwarte korreltjes

vlooienpoep kat rood

Vind u kleine korreltjes, bijvoorbeeld op beddengoed of dekentjes waar uw kat komt? Grote kans dat het gaat om vlooienuitwerpselen. Kleurt het rood als u het nat maakt (met een stukje keukenrol bijvoorbeeld)? Dan is het inderdaad vlooienpoep en is uw beestje dus besmet.

Vlooienkam
Dezelfde korreltjes kunt u ook tegenkomen bij het kammen van uw kat. Om zeker te weten of uw kat besmet is, kunt u een vlooienkam gebruiken. Zo vindt u levende vlooien en daarnaast wellicht ook vlooienpoep.

Is vastgesteld dat er vlooien in huis zijn? Begin dan direct met het aanpakken van het probleem.

Vlooien bestrijden bij uw kat

We hebben een uitgebreid vlooienbestrijdingsplan samengesteld en raden u aan dit door te nemen voor een effectieve bestrijding.

Het probleem met vlooien is namelijk dat ze zich enorm snel kunnen voortplanten. Honderden eitjes die dagelijks gelegd kunnen worden door de vrouwtjesvlooien, hebben de potentie uw huis binnen de kortste keren in een vlooiencircus om te toveren.

Om van de vlooien af te komen is behandeling van uw dier én behandeling van de omgeving (uw huis) belangrijk. Een effectieve vlooienbestrijding duurt een aantal maanden, juist door de vele eitjes en larven die verspreid over tijd uitkomen.

Vlooiendruppels kat preventief

kat spot-on vlooien
spot-on

Als uw kat buiten komt is het raadzaam hem preventief tegen vlooien te beschermen.

De meest effectieve manier is het gebruik van vlooiendruppels. Dit zijn pipetjes en worden ook wel spot-on genoemd, omdat ze direct op de huid van uw huisdier worden toegediend. Ze werken gemiddeld 4 tot 6 weken en er zijn ook vlooiendruppels die tegen teken werken.

We hebben een lijst met anti vlooien tips opgesteld om vlooien te voorkomen. Het is namelijk zaak de kans simpelweg zo klein mogelijk te maken dat uw dier besmet raakt.

Vlooiendruppels kat bij besmetting

Zodra uw kat last heeft van vlooien, dan zijn vlooiendruppels ook uitstekend om uitbreiding van de plaag te stoppen. De werking is erg snel en zowel levende vlooien als de eitjes worden gedood bij de meeste producten.

Er zijn allerlei merken die deze pipetjes aanbieden. De bekendste zijn Frontline, Stronghold, Advangtage, Advantix, Bolfo en Beaphar.

Ontwormen van uw kat

Het is belangrijk uw kat te ontwormen na een vlooienbesmetting. Vlooien kunnen namelijk spoel-, haak- en lintwormen overbrengen op uw kat. Een wormenbesmetting is vaak niet direct zichtbaar maar kan de gezondheid van uw kat aantasten.

Ontwormen gaat met tabletten of met ontwormingspasta (handig als uw kat de tabletten niet wil). Aangeraden wordt een volwassen kat eens per 3 maanden preventief te ontwormen. Kittens vanaf 9 weken wordt aangeraden iedere maand te ontwormen totdat ze 6 maanden oud zijn.

Previous Post

Vlooien voorkomen

Next Post

Vlooien in huis