Vlooien in huis

Vlooien verblijven graag op warme plekjes, zoals in de vacht van uw hond, kat of konijn, of op beschutte plekjes in huis. Ze springen buiten op het huisdier en deze neemt ze mee naar binnen.

Uw huisdier kan dus gemakkelijk vlooien of vlooieneitjes het huis binnen brengen. Maar hetzelfde geldt voor u. Indien u ergens geweest bent waar een vlooienbesmetting is, is het heel makkelijk om ook besmet te raken.

Vlooien in huis herkennen

Aanwijzingen die duiden op de aanwezigheid van vlooien in huis zijn:

  • Uw huisdier zit steeds te krabben / bijten
  • Uw huisdier reageert als door een wesp gestoken opeens richting een plek op zijn eigen lichaam
  • Zwarte vlekjes / korreltjes (vlooien uitwerpselen) in de vacht of elders
  • Kleine bultjes of korstjes op de rug van uw huisdier en kale plekken aan de bovenkant van de staart
  • Jeuk of vlooienbeten op de eigen huid

Voorkom een vlooienplaag in huis

Het is zeker de moeite waard je te verdiepen in en bezig te houden met zaken ter voorkoming van vlooien. Voor uw huisdier zijn de beestjes namelijk heel hinderlijk en hun aanwezigheid leidt vaak tot de nodige rusteloosheid bij het dier. De vlooienbeten jeuken erg en kunnen ook pijnlijk zijn.

De bloeddorstige vlooien beginnen direct met bloed zuigen zodra ze zich genesteld hebben op hun gastheer. Daarmee wordt de vlooiencyclus in gang gezet. Indien niet snel met het bestrijden ervan gestart wordt, kan het huis binnen de kortste keren vol zitten met de beestjes en een ware vlooienplaag ontstaan.

Vlooien in bed

Eenmaal in huis kunt u ze overal tegenkomen. Als uw huisdier in de slaapkamer komt en wellicht op of in bed mag, dan kunnen ze daar ook zitten.

Vlooien zullen in de regel in de buurt van uw huisdier blijven

Is uw huisdier niet in de slaapkamer, of er al even niet geweest, dan zult u ze niet snel in uw bed aantreffen. Maar als uw besmette hond of kat ’s nachts gezellig bij u op bed ligt, dan is dat dus waar de vlooien zullen zijn.

Hun aanwezigheid is te herkennen aan de vlooienpoepjes die achterblijven op het beddengoed. Dit zijn zwarte, kleine vlekjes / korreltjes. Om te testen of het gaat om vlooienuitwerpselen kunt u het nat maken met een doekje. Kleurt het rood, dan is het vlooienpoep.

Controleren op vlooien

vlooien in huis vlooienpoep
Vlooienuitwerpselen in de vacht

Om erachter te komen of uw huis(dier) besmet is met vlooien kunt u het best een vlooienkam gebruiken.

Door te kammen spoort u niet alleen levende vlooien op, maar zo blijft ook vlooienpoep tussen de kam zitten.

Om te checken of de kleine, zwarte korreltjes daadwerkelijk vlooienpoep is, doet u ze op een natte tissue of stuk keukenrol.
Kleurt het rood, dan het is vlooienpoep en weet u dus zeker dat uw dier besmet is.

Om te voorkomen dat het vlooienprobleem op een plaag uitloopt, is het zaak uw dier te behandelen en het huis grondig te reinigen.
Lees hier alles over een effectieve vlooienbestrijding in huis >>

Previous Post

Vlooien bij uw kat

Next Post

Vlooien bij uw hond